Proje Lideri / Rehberi : NURETTİN CAN BODUR

Hedef Kitle : Ortaokul öğrencileri

Bu eğitimle öğrencilere maker ve kendin yap (DIY) ruhunu aşılama, mekanik, elektronik, yazılım hakkında başlangıç seviyesinde bilgiler edindirme; temel fizik konularından sıvıların kaldırma kuvveti, yüzme-batma kuralları ve yoğunluk ilişkisi hakkında yaparak-yaşayarak öğrenme deneyimi sağlamak amaçlanmaktadır.

Tarafımızca sağlanacak 6 adet tablet ve 1 bilgisayar, destek kapsamında satın alınacak olan robotik sarf malzemeler (15 adet Arduino R3 Uno, 15 adet HC-06 Bluetooth Serial Modül Kartı, 15 adet Mini Oyuncak DC Motor + Pervane Seti, 15 adet 9V Pil Yuvası, 30 adet 9V Pil, 10 adet 30 cm 40 Pin Ayrılabilen Dişi-Erkek M-F Jumper Kablo-300 mm, 10 adet 30 cm 40 Pin Ayrılabilen Erkek-Erkek M-F Jumper Kablo-300 mm, 10 adet 30 cm 40 Pin Ayrılabilen Dişi-Dişi M-F Jumper Kablo-300 mm), 3 paket strafor.

Atölye çalışmaları,Çevrimiçi etkileşimler / uygulamalar,Deneysel uygulamalar,E-öğrenme uygulamaları,Etkileşimli uygulamalar,Gözlem,`Bilgi işlemsel düşünme` uygulamaları

Merak Uyandırma : İnsansız gemilerle ilgili önceden hazırlamış ve tabletlere yüklenmiş olan sunum kullanılarak öğrencilerin dikkatleri çekilir. Gemilerin temel çalışma prensibi ve tonlarca ağırlığındaki gemilerin suyun üzerinde nasıl durabildikleri hakkında sorular soru-cevap faaliyeti yapılır (15 dk). Masaların üzerinde duran robotik malzemeler, pet şişeler ve diğer malzemelerle nelerin yapılabileceği hakkında sorular sorulur, beyin fırtınası ve fikir alış-verişi yapılır.

Problem Durumu : Öğrencilere masanın üzerinde bulunan malzemeleri kullanarak tabletlerle uzaktan kontrol edebilecekleri çalışan bir gemi modeli tasarlamaları istenir. Temel Malzeme Bilgisi: Öğrencilere masanın üzerinde bulunan robotik malzemeler teker teker tanıtılır.

Öğrenme Deneyimi : Atölye etkinliği 3 aşamalı olarak planlanmıştır. İlk aşama öğrencilerin elektronik devreyi kurmaları ve mekanik düzeneği oluşturmaları yoluyla modeli tasarlamaları. İkinci aşama daha önceden yazılmış olan hazır kodları bilgisayar kullanarak mikro-işlemciye yükleme ve tablet kontrol (Arduino BlueControl) uygulaması ile kablosuz haberleşme ayarlarını yapma. Üçüncü aşama ise atölye alanında bulunan test havuzunda tasarlanan modelleri test etme.