Proje Lideri / Rehberi : MÜRŞİDE KARADURMUŞ; FERİDE ŞİPİT

Hedef Kitle : Üniversite öğrencileri (ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora); Lise ve dengi okul öğrencileri; Ortaokul öğrencileri; Diğer

Etkinliğin Amacı : Oyunun amacı taşları tahtada güvenli ve avantajlı bir stratejik pozisyona yerleştirmektir. Hedef taşlarla olabildiğince geniş bir alanı kontrol altında tutmak ve karşı taraftan olabildiğince fazla taş esir almaktır. Oyunu tahta üzerinde en az taşla en çok alanı kapsayan oyuncu kazanır. Bir çeşit stratejik düşünmeye dayalı oyun olması ile birlikte zeka oyunu olarak bilinmektedir. Go oyununun amacı kuşatmaktır bir nevi alan çevirmektir.

Kullanılacak Malzeme : Tarafımızca sağlanacak 5 adet go oyun takımı

İçeriği oyunlar yoluyla kazandırılan etkinlikler (örneğin doğa, bilim oyunları), Oyun Tabanlı Uygulamalar Oyuna başlanırken tahtanın üzeri boştur. Oyuna önce siyah taş başlar, beyaz taş devam eder ve bu sırayla oyuncular taşlarını tahta üzerindeki çizgilerin kesişim noktalarına yerleştirirler. Tahtaya yerleştirilen taşların yerleri, esir alınma durumları haricinde, oyunun sonuna kadar değiştirilemez. Her defasında tahtaya yeni taş yerleştirilir. Bir taşın esir alınması için her tarafının karşı tarafın taşlarıyla çevrelenmiş olması gerekir. Esir alınan taş tahtanın dışına alınır ve oyundan çıkmış olur. İyi planlanmış bir oyunda tahtadaki karşı taraf taşlarının tamamı esir alınabilir. Ancak oyunun ana amacı bu değildir. Go taşları arasında satrançtaki gibi bir hiyerarşi yoktur, ancak taşların bulunduğu konum stratejik olarak değerlerini arttırabilir.

Merak Uyandırma: Rehberler aracılığı ile oyunun kuralları kısaca öğretilir.

Öğrenme Deneyimi: Oyun oynanırken go oyununun çıkış felsefesi oyunculara anlatılır. Kısaca oyunun çıkış şekli efsaneye göre, Go oyunu, Çin kralı Yao'nun oğluna astronomi öğretmeye çalışırken bir tahta üzerine taşları dizerek yıldız sistemlerini anlatmasıyla doğmuş. Başka bir efsane ise oyunun doğuşunu Yao'nun oğluna disiplin, konsantrasyon, ve ruhsal dengeyi öğretmek için bu oyunu icat ettiğini öne sürer. Bir diğer efsane ise eski Çin generallerinin savaş alanlarında stratejik planlamalar yapmak için yanlarına aldıkları tahta ve taşların Go oyununu doğurduğunu belirtiyor. Bu efsanelerin ve Go oyununun alt metninde Taoizm, Budizm, Zen ve özellikle Yin-Yang felsefeleri bulunuyor.

goban: üzerinde go oynanan tahta

goishi: go taşları

goke: taş kapları

kyu: go öğrencisi