Konuşmacı: CANAN KANDİLLİ

Hedef Kitle : Lise, Lisans ve lisansüstü öğrencileri ile akademisyen ve sanayi katılımcıları.

Enerji Laboratuvarında, güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren Fotovoltaik Panellerin nasıl üretildiğini öğretmek ve enerji verimine etki eden parametrelerin incelenmesidir.

Kullanılacak Malzeme : Güneş hücresi, lehim, havya, multimetre vb.

Uygulanacak Yöntem : Atölye çalışmaları,Deneysel uygulamalar,Gözlem,`Bilgi işlemsel düşünme` uygulamaları,Sergi ve gösteriler

Etkinliğin Süresi :

60 dakika (15'er dakika aralıklarla toplam 6 saat)Katılım beklenen toplam öğrenci sayısı 20'şerli gruplar olmak üzere toplam 360 katılımcı (Katılımcı planlaması, lise ve lisans öğrencileri ayrı bir grup, lisansüstü öğrenciler, akademisyenler ve sanayi katılımcıları ayrı bir grup olmak üzere düzenlenecektir. Her bir gruba seviye ve ilgi durumları doğrultusunda sunuş uygulanacaktır. Lise ve lisans öğrencilerine daha çok bilgi verme ve farkındalık oluşturma amaçlanırken, lisansüstü öğrenci-akademisyen ve sanayi katılımcıları grubuna daha teknik detaylar aktarılacaktır).

Laboratuvarında güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren Fotovoltaik Panellerin nasıl üretildiğini öğretmek ve enerji verimine etki eden parametrelerin incelenmesidir. Etkinliğin Konusu: Yenilenebilir ve temiz enerji kaynakları özelinde Güneş Enerjisi hakkında bilgi vermek ve farkındalık oluşturmak

Etkinliğin Nasıl Yapıldığı :

1. Enerji laboratuvarında yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği ile ilgili bilgilendirme

2. Güneş enerjisi ile ilgili bilgilendirme

3. Güneş hücrelerinin tanıtılması

4. Güneş panelleri üretim yöntemlerinin gösterilmesi

5. Verime etki eden parametrelerin (güneş ışınımı, malzeme cinsi, gölgelenme, eğim açısı, aşırı ısı yükü vb.) açıklanması

6. Enerji verimi ile ilgili deneylerin yapılması

7. Elde edilen bilgilerin yorumlanması ve tartışma Merak Uyandırma: Fotovoltaik güneş paneli ile elektrikli cihazların çalıştırılması.